viernes, 28 de mayo de 2010

Què sabem ara sobre la vida de Henry Matisse?

Henry Matisse va néixer el 3 de novembre del 1869 al nord de França, en el poble de Le Cateau Cambresis i allà va viure durant la seva infantesa. Els seus pares es deien Erica i Vallentin. Treballaven en una drogueria i venien llavors. Matisse va ser fill únic així doncs, no tenia germans.

Volia ser advocat i va començar a estudiar. Va treballar en una oficina de lleis. Als vint-i-un anys Matisse es va posar molt malalt, tenia apendicitis i va haver d'estar molt temps al llit. La seva mare li va regalar una caixa d'aquareles i ell es va adonar que la pintura li agradava. Va ser llavors que va començar a pintar. Els seus pares no els hi va agradar gaire perquè volien que fos advocat.

Va apendre a pintar a l'escola de Belles Arts. El seu professor es deia Gustave Moreau de Pario. En la foto a mà esquerre, veiem a Matisse en la seva escola de Belles Arts.
Matisse es va casar amb Amélie Parayre. Va tenir dos fills i una filla. La filla es deia Margarite, el nen Jean i l'altre Pierre.

Va viure a Nisa, a Vrise, Ajaccio , Collioure i va viatjar al Marroc, Itàlia, a Moscú, a Tanjer, Nova York, Alemanya i Thaití.

Un dels seus millors amics va ser Picasso. I tenia altres com Rouault, Camoin, Marquet, Dufy i Bamard. El seu amic Picasso era espanyol però, va viure un temps a París. Les persones que l'admiraven eren principalment Picasso, Gertrude Stein (escriptora i coleccionista del Nord d'Amèrica) i els que pintaven igual que ell, els Fauvistes.

Matisse va viure 85 anys. No va deixar de treballar mai. Els últims anys van ser difícils. Quan tenia 72 anys es va posar malalt de càncer. Des de llavors tenia cadira de rodes i com que no podia agafar el pinzell va començar a fer collage.






martes, 25 de mayo de 2010

Què sabem ara del Fauvisme?


El Fauvisme surgeix l'any 1.905. És un estil pictòric que es va considerar diferent i salvatge en la forma de expressar-se i li donava més importància al color que al dibuix.

Com "fauvisme" significava salvatge en francès, li van posar aquest nom. Els van anomenar fauvistes quan el famos critic d'art Louis Vauxcelles va exclamar: "Donnatello entre les feres!". Els quadres que pintaven els Fauves tenien colors poc naturalistes. Els colors sortien de l'interior del pintor.

El primer fauvista va ser Henry Matisse. Hi havia altres pintors fauvistes com André Derain i Maurice Vlamink. També eren fauvistes Braque, Friesz, Rouault, Van Donger, Marquet i Dofy.

El Fauvisme va ser un moviment molt curt. Tan sols va durar tres anys per la crítica de la gent. La gent es reia d'ells perquè no entenien el seu estil, ja que era un estil molt diferent i que mai havien vist.

El quadre que presentem és Paisatge de Collioure on apareixen aquest colors i pinzellades tan característiques dels Fauvistes.



viernes, 7 de mayo de 2010

GRUP DE L'OBRA ARTÍSTICA DE HENRY MATISSE


Som el grup de l'obra artística de Matisse i ens diem Gisel, Marc G., Sergi, Fernando, Joan i Xavi. Hem buscat molta informació i hem trobat moltes coses. Primer ens costava una mica perquè ens barallaven i discutiem però ara comença a ser més fàcil perquè tots treballem junts.

Hem escrit molt i hem retallat molts quadres i també els hem comptat. Henry Matisse en tenia molts: vam comptar 375 però no sabem si en té més. Hem vist que en quasi bé tots els seus quadres utilitzava colors vius.

GRUP DELS PINTORS CONTEMPORANIS


El Jordi, el Xavi A., l'Anabel, la Lara i el Nico, treballem pintors contemporanis.

Al principi només teníem poca informació però cada cop en tenim més. Ens va costar una mica el començament perquè no trobàvem la informació correcta dels pintors que van viure a l'època de Matisse, però, després, ho vam trobar i va ser més fàcil. Alguns d'aquests pintors, dels quals parlarem són Pablo Picasso, Paul Signac i Monet, entre altres.

Sabíeu que Picasso i Matisse eren molt amics?

GRUP DEL PAÍS DE MATISSE: FRANÇA




Aquest trimestre, el Marc, la Sara, l'Albert L., la Júlia i el Gerard C., estem treballant el país de Matisse: França. Hem hagut de buscar informació sobre els rius i muntanyes de França, quin és el seu president, els monuments més importants (Tourre Eiffel, Notre-Dame, ...), etc. Ens ha costat una mica al començament però ara, estem descobrint moltes coses.

martes, 4 de mayo de 2010

GRUP DE LA VIDA DE HENRY MATISSE

En aquest grup hi ha la Judit U., l'Albert G., el Gerard R., la Patrícia i la Judit C. Ens està agradant molt treballar junts sobre la vida de Matisse.
Al principi semblava difícil però ara és més fàcil. Vam portar molta informació i junts vam fer totes les preguntes sobre la vida de Matisse. La Patrícia va portar la bola del món i això també ens ha ajudat molt.

GRUP DEL FAUVISME




El Guille, el Max, el Pau, el Franc i el Quique, estem treballant el Fauvisme. Al principi per alguns era una mica avorrit però després, ens vam adonar que era xulo. El que més ens va costar va ser buscar qui va inventar la paraula Fauvisme: va ser el crític Louis Vauxcelles.
Tambe ens ha costat el treball en grup i el que millor se'ns ha donat ha estat enganxar fotos de quadres.